breuk nemen van een getal breuk nemen van een hoeveelheid breuken gelijknamig maken breuken gelijkwaardig maken breuken vereenvoudigen
WEBSUGGESTIES
DIGITOWN NEWS

BREUKEN HERLEIDEN

SURFTIP: Springkussen huren


Breuken herleiden is een ander woord voor breuken vereenvoudigen. Breuken herleiden is zoeken naar een gelijke breuk met de kleinst mogelijke teller en noemer. Dit doe je door teller en noemer door hetzelfde getal te delen.

Breuken herleiden verandert niks aan de waarde van de breuk, maar door het verkleinen van de teller en de noemer is het nu handiger om bewerkingen zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen toe te passen. Als je geen getal vindt waardoor je zowel de teller als de noemer kan delen, dan kan je de breuk niet meer herleiden of vereenvoudigen. De breuk bevindt zich dan al in zijn eenvoudigste vorm.

Na bewerkingen met breuken zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen is het vaak nodig om het resultaat te herleiden tot zijn eenvoudigste vorm.

Herleiden van breuken gaat vlotter als je de maaltafels en deeltafels goed kent. Je zoekt immers het grootste getal waardoor je zowel de teller als de noemer kan delen. Voor het herleiden van breuken ga je dus op zoek naar de grootste gemene deler.

Breuken herleiden is een extra tussenstap voordat je begint met optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, maar heeft wel als groot voordeel dat je nu met kleinere getallen kan verder rekenen wat de kans op het maken van fouten sterk verkleint.

  auto huren Amsterdam - kindermountainbikes - zelfstandig bijberoep - trampoline test - camper kopen - laptop kopen - einmaleins üben - vouwfiets kopen - gedichten verjaardag - elektrische fiets - caravanverzekering - PRIVACY