gelijknamig maken optellen van breuken breuken gelijknamig maken ongelijknamige breuken optellen breuken optellen uitleg
WEBSUGGESTIES
DIGITOWN NEWS

BREUKEN OEFENEN

SURFTIP: Springkussen huren

BREUKEN OPTELLEN UITLEG

Breuken optellen of aftrekken is enkel mogelijk bij gelijke noemers van beide. Getallen als 2/3 en 4/5 kan je niet zomaar optellen. Bij ongelijke noemers moet je ze eerst gelijknamig maken.

Bij gelijknamig maken doe je in principe het omgekeerde van vereenvoudigen van breuken. Je vermenigvuldigt nu teller en noemer van beide getallen met een bepaald cijfer.

De vlugste manier om breuken gelijknamig te maken is kruislings vermenigvuldigen. Bij kruislings vermenigvuldigen vermenigvuldig je de teller en noemer van de ene breuk met de noemer van de andere breuk en omgekeerd. Bij 2/9 + 3/4 vermenigvuldig je 2 en 9 met 4 en vermenigvuldig je 3 en 4 met 9. Je bekomt nu 8/36 + 27/36 = 35/36.

Het nadeel van kruislings vermenigvuldigen om breuken gelijknamig te maken zodat je ze kan optellen, is dat je vlug grote getallen bekomt.

Je vermijdt grote getallen om ongelijknamige breuken op te tellen door op zoek te gaan naar het Kleinste Gemene Veelvoud van de noemers. Je vindt het Kleinste Gemene Veelvoud het snelst door de verschillende veelvouden van de grootste noemer te overlopen tot je een veelvoud ontmoet dat ook een veelvoud is van de kleinste noemer.

Bij 2/3 + 3/12 is 12 het eerste veelvoud van de de grootste noemer 12 dat tevens een veelvoud is van 3. Je kan deze ongelijknamige breuken gelijknamig maken door 12 als noemer te nemen voor beiden. Je bekomt nu 8/12 + 3/12 = 11/12.

De methode van kruislings vermenigvuldigen geeft grotere getallen: 24/36 + 9/36 = 33/36 = 11/12. Daarenboven moet je bij de methode van kruislings vermenigvuldigen vaker nog de breuken vereenvoudigen, wat een extra rekenstap betekent.

Ook bij aftrekken geldt dezelfde regels als bij optellen. Je kan maar breuken aftrekken ze een gelijknamige noemer hebben. Dus ook hier eerst gelijknamig maken. Je kiest voor de methode van kruislings vermenigvuldigen of je gaat op zoek naar het Kleinste Gemene Veelvoud om breuken gelijknamig te maken.

Breuken vereenvoudigen is steeds de eindstap. Soms moet je ook hele getallen uit de breuk halen. Je bekomt dan een gemengde breuk.

Eens je optellen en aftrekken beheerst is vermenigvuldigen en delen niet meer zo moeilijk. Bij vermenigvuldigen en delen is gelijknamig maken niet meer nodig, wel vereenvoudigen.

  auto huren Amsterdam - kindermountainbikes - zelfstandig bijberoep - trampoline test - camper kopen - laptop kopen - einmaleins üben - vouwfiets kopen - gedichten verjaardag - elektrische fiets - caravanverzekering - PRIVACY